Λιθίαση ουροποιητικού - Πέτρες νεφρών

Τι είναι η λιθίαση (πέτρες) του ουροποιητικού συστήματος

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος, γνωστή και ως πέτρες στα νεφρά ή ουρολιθίαση, είναι μια πάθηση που προκαλείται από το σχηματισμό σκληρών, κρυσταλλικών δομών (πέτρες) μέσα στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι πέτρες αυτές μπορούν να δημιουργούνται στους νεφρούς. και μετακινούνται στους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται από διάφορα μικροστοιεία και άλατα, τα πιο συχνά από τα οποία είναι το ασβέστιο, το ουρικό οξύ, η στρουβίτης και η κυστίνη.

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία των πετρών περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, τη διατροφή πλούσια σε οξαλικά ή ασβέστιο, διάφορα συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, ανατομικές παραλλαγές, καταστάσεις όπως υπερπαραθυρεοειδισμός και λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Είδη λιθίασης

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει διάφορους τύπους των λίθων, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση.

Οι κύριοι τύποι είναι:

Κάθε είδος απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία και την πρόληψη.

Συμπτώματα της λιθίασης

Τα συμπτώματα της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του λίθου στο ουροποιητικό σύστημα.

Διάγνωση της λιθίασης

Η διάγνωση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος γίνεται κυρίως μέσω απεικονιστικών εξετάσεων.

Οι πιο κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Επιπλέον, οι εξετάσεις ούρων μπορεί να δείξουν την παρουσία αίματος ή κρυστάλλων.

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό υποκείμενων μεταβολικών διαταραχών που συμβάλλουν στη δημιουργία πετρών.

Θεραπεία της λιθίασης

Η θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και τη σύνθεση των λίθων, καθώς και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Μικρές πέτρες μπορεί να αποβληθούν φυσικά με την κατανάλωση άφθονων υγρών και τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και τη χαλάρωση των ουρητήρων.

Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων ή προβληματικών πετρών, μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση, όπως:

Σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας λιθίασης, ενδέχεται να απαιτηθούν αλλαγές στη διατροφή και φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη σχηματισμού νέων λίθων.

Πορτρέτο του χειρουργού ουρολόγου ανδρόλογου Οδυσσέα Σοπηλίδη

Σοπηλίδης Οδυσσέας

Ο Σοπηλίδης Οδυσσέας είναι Ουρολόγος - Ανδρολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι πτυχιούχος της Κρατικής Ιατρικής Σχολής του Almaty του Καζακστάν, ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στη Β' Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής "Σισμανόγλειο" και ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση του για green light laser στο Λονδίνο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Λαπαρασκοπική Χειρουργική, στην Ενδουρολογία και στην Ουρολογική Ογκολογία. Τέλος, ο ιατρός είναι μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της EBU Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα

Διασφαλίστε ένα υγιές ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα