Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για τη σεξουαλική επαφή.
Πρόκειται για μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανδρών και να προκαλέσει στρες, ανησυχία και μείωση της αυτοεκτίμησης.
Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι σωματικές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, υπέρταση, νευρολογικές διαταραχές και ορμονικές ανισορροπίες, ή ψυχολογικές, όπως άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα σχέσεων.
Η διάγνωση γίνεται μέσω ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, ή χειρουργικές επεμβάσεις, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.
Τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν την επίμονη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για τη σεξουαλική επαφή.
Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να βιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία στην έναρξη της στύσης ή την απώλεια της στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αδυναμία να διατηρηθεί η στύση αρκετά σταθερή για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά ή συστηματικά και μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις του άνδρα.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κύριους τύπους: οργανική, ψυχογενή και μεικτή.
Η οργανική στυτική δυσλειτουργία έχει φυσικές αιτίες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ορμονικές ανισορροπίες, νευρολογικές διαταραχές ή παρενέργειες φαρμάκων.
Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως άγχος, κατάθλιψη, στρες ή προβλήματα σχέσεων.
Η μεικτή στυτική δυσλειτουργία είναι ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχογενών παραγόντων, όπου φυσικά και ψυχολογικά αίτια συμβάλλουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Κάθε τύπος απαιτεί διαφορετική προσέγγιση για τη διάγνωση και τη θεραπεία, ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση.
Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα, ξεκινώντας με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού, για να αναγνωριστούν πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση.
Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση για να ελέγξει την κυκλοφορία του αίματος, την ευαισθησία των νεύρων και τα γεννητικά όργανα.
Εργαστηριακές εξετάσεις, όπως αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις, μπορεί να ζητηθούν για να εντοπιστούν υποκείμενα προβλήματα, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις ή ορμονικές ανισορροπίες.
Ουρολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές μέθοδοι, όπως υπερηχογράφημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της ροής του αίματος στο πέος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και ψυχολογική αξιολόγηση για την ανίχνευση ψυχογενών παραγόντων.
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης.
Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5) όπως το sildenafil (Viagra), το tadalafil (Cialis) και το vardenafil (Levitra) είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα και λειτουργούν αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.
Για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα από του στόματος φάρμακα, οι ενδοπεϊκές ενέσεις με φάρμακα όπως η αλπροσταδίλη μπορούν να προκαλέσουν στύση άμεσα.
Επιπλέον, η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αιμάτωσης του πέους και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την ατομική κατάσταση του ασθενούς και την αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, και συχνά απαιτεί συνδυασμό θεραπειών για καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Σοπηλίδης Οδυσσέας είναι Ουρολόγος - Ανδρολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι πτυχιούχος της Κρατικής Ιατρικής Σχολής του Almaty του Καζακστάν, ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στη Β' Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής "Σισμανόγλειο" και ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση του για green light laser στο Λονδίνο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Λαπαρασκοπική Χειρουργική, στην Ενδουρολογία και στην Ουρολογική Ογκολογία. Τέλος, ο ιατρός είναι μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της EBU Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.
Διαβάστε περισσότερα