Ο βραχύς χαλινός είναι μια πάθηση όπου ο χαλινός του πέους, δηλαδή η δερματική πτυχή που συνδέει την κάτω πλευρά της βαλάνου με την ακροποσθία, είναι υπερβολικά βραχύς.
Αυτό μπορεί να προκαλεί πόνο ή δυσφορία κατά τη στύση ή τη σεξουαλική επαφή, καθώς και να περιορίζει την κανονική κίνηση της ακροποσθίας.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ρήξη ή τραυματισμό του χαλινού.
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από γιατρό, ενώ η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους, όπως τοπικές κρέμες, ή χειρουργική επέμβαση, όπως η διατομή του χαλινού.
Τα συμπτώματα του βραχέος χαλινού περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία κατά τη στύση, τη σεξουαλική επαφή ή την οπισθοχώρηση της ακροποσθίας.
Ο βραχύς χαλινός μπορεί να περιορίζει την κανονική κίνηση της ακροποσθίας, προκαλώντας ένταση ή αίσθημα τραβήγματος.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη ή τραυματισμό του χαλινού, προκαλώντας αιμορραγία και περαιτέρω πόνο.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική δραστηριότητα και την υγιεινή της περιοχής.
Ο βραχύς χαλινός δεν έχει συγκεκριμένες υποκατηγορίες ή είδη, αλλά η σοβαρότητά του μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Σε μερικές περιπτώσεις, ο χαλινός μπορεί να είναι μόνο ελαφρώς βραχύς, προκαλώντας μικρή ενόχληση ή πόνο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο χαλινός μπορεί να είναι τόσο κοντός που προκαλεί σημαντική δυσφορία, περιορισμένη κίνηση της ακροποσθίας και αυξημένο κίνδυνο ρήξης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθορίζει συχνά την ανάγκη και τον τύπο της θεραπείας, που μπορεί να περιλαμβάνει από συντηρητικές μεθόδους έως χειρουργική επέμβαση.
Η διάγνωση του βραχέος χαλινού γίνεται κυρίως μέσω κλινικής εξέτασης από ουρολόγο ή παιδίατρο.
Ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή του πέους, αξιολογώντας το μήκος και την ελαστικότητα του χαλινού, καθώς και την κινητικότητα της ακροποσθίας και της βαλάνου.
Η εξέταση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την παρατήρηση της κατάστασης του χαλινού σε χαλαρή και σε στύση κατάσταση του πέους.
Επίσης, ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, όπως πόνο κατά τη στύση ή τη σεξουαλική επαφή, και τυχόν προηγούμενα περιστατικά ρήξης ή αιμορραγίας.
Δεν απαιτούνται συνήθως επιπρόσθετες εξετάσεις για τη διάγνωση του βραχέος χαλινού.
Η θεραπεία του βραχέως χαλινού εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η χρήση τοπικών κρεμών για την αύξηση της ελαστικότητας του χαλινού και η εφαρμογή απλών διατατικών ασκήσεων.
Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με συντηρητικές μεθόδους, η χειρουργική επέμβαση είναι η προτιμώμενη θεραπεία.
Η πιο κοινή χειρουργική διαδικασία είναι η χαλινεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ή επιμήκυνση του χαλινού για να επιτραπεί μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης της ακροποσθίας και να ανακουφιστεί ο πόνος.
Η επέμβαση είναι σύντομη, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και έχει σύντομο χρόνο ανάρρωσης.
Ο Σοπηλίδης Οδυσσέας είναι Ουρολόγος - Ανδρολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι πτυχιούχος της Κρατικής Ιατρικής Σχολής του Almaty του Καζακστάν, ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στη Β' Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής "Σισμανόγλειο" και ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση του για green light laser στο Λονδίνο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Λαπαρασκοπική Χειρουργική, στην Ενδουρολογία και στην Ουρολογική Ογκολογία. Τέλος, ο ιατρός είναι μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της EBU Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.
Διαβάστε περισσότερα